Warning: file_put_contents(): Only 0 of 5372 bytes written, possibly out of free disk space in C:\xampp\htdocs\naukamk\libraries\joomla\filesystem\file.php on line 421
Биотехнички

                                                    

 
Тел:   +389 2 3117 896
Факс: +389 2 3118 414
Е-пошта: contact@mon.gov.mk
Error
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
  • Error loading component: com_content, 1
  • Error loading component: com_content, 1
  • Error loading component: com_content, 1
  • Error loading component: com_content, 1
  • Error loading component: com_content, 1
  • Error loading component: com_content, 1
  • Error loading component: com_finder, 1


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in C:\xampp\htdocs\naukamk\libraries\joomla\database\database\mysql.php on line 383

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in C:\xampp\htdocs\naukamk\libraries\joomla\database\database\mysql.php on line 383

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in C:\xampp\htdocs\naukamk\libraries\joomla\database\table.php on line 409
Лабораторија по Генетика

Лабораторијата за генетика се состои од два апарата:

-        Апарат PCRAgilent Mx3005P кој се користи за изолирање на ДНК, РНК, протеини и умножување за време на траење на анализата, и

-        Апарат за Електрофореза, тип на апарат Agilent 2100 Bioanalizer, кој се користи за анализа на различни типови на ДНК, РНК и протеини        

Главна цел на лабораторијата е едукација на студентите.

Лабораторијата може да извршува научно истражувачки и апликативни проекти:

-        детекција на наследни болести

-        генска идентификација, генско тестирање и генски профил

-        идентификација на генетскиот отисок

-        дијагноза на инфективни болести

-        популациони студии кај диви животни

-        тестирање на татковство

-        клонирање на гените

-        утврдување на составот на прехрамбени(GMO) производи

       -        употреба во судската медицина

Установа:           УКЛО

Подносител:       Ветеринарен факултет - Битола  

Одговорен        проф. д-р. Живко Гацовски

Е-пошта:            This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

                            This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

Tелефон:            +389 (47) 28 88 33

                            +389 70 80 90 22

                            +389 78 23 11 02